Pe 9 iunie este organizată conferința științifică cu genericul „Dezvoltarea serviciului de Dializa în R. Moldova” la care participă peste 100 de specialiști în nefrologie, urologie și alte domenii medicale care au tangență cu serviciul de dializă.
-Dl. Cepoida, care este mesajul esențial pe care ați dori să îl comunicați participanților la conferință?
-Rezultatele remarcabile obţinute de Centrul „BB-Dializă”, creşterea accesibilităţii serviciului pentru cetăţenii Republicii Moldova şi ameliorarea stării de sănătate a pacienţilor dializaţi, confirmate prin metode obiective, demonstrează cu certitudine că instituirea parteneriatului public-privat pentru dezvoltarea serviciului de dializă, ca un mijloc eficient de soluţionare a problemelor anterior existente în domeniu, a fost o alegere corectă.
-Deși Centrul de Dializă dispune de locuri libere unii pacienți fie nu ajung să beneficieze de servicii de calitate, fie o fac nu tocmai pe calea care fi trebuit. Care este totuși traseul corect pe care trebuie să îl parcurgă pacientul diagnosticat cu insuficiență renală cronică în stadiul terminal?
-Traseul corect este unul care include 3 paşi simpli:
Primul pas: Efectuare regulată a analizei pentru determinarea nivelului de creatinină în ser. Dacă concentraţia acestui metabolit întrece plafonul de 500 mcmol/l (5 norme), atunci apar indicaţii pentru dializă (substituţie artificială a funcţiei renale)
Pasul doi: Pacientul se adresează la Centrul de Dializă (asigurăm consultaţia nefrologului) sau la un medic specialist (nefrolog, urolog, cardiolog, endocrinolog), care va face îndreptare către unul din centrele de iniţiere a dializei – IMSP Spitalul Clinic Republican, IMSP Institutul de Medicină Urgentă sau IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.3.
Pasul trei: După asigurarea accesului vascular pacientul va face 3-6 proceduri de dializă în centrul de iniţiere, iar apoi medicul curant va contacta Centrul „BB-Dializă” și, în baza formularului de adeziune şi a inivitaţiei oficiale, pacientul va fi transferat în Centrul nostru care asigură tratamentul prin dializă cronică ambulatorie.
-Încă de la începutul proiectului „Parteneriat Public Privat pentru Servicii de Dializă în R. Moldova” s-a vorbit că numărul real al pacienților care necesită a fi incluși în dializă este mult mai mare decât cel înregistrat oficial. Cum credeți ce măsuri ar trebui să fie întreprinse astfel încât persoanele care sunt în grupul de risc să fie identificate timpuriu?
Cu toate că pe parcursul secolului XXI serviciul de dializă a avut o evoluţie destul de dinamică, înainte de deschiderea Centrului de Dializă a existat o descrepanţă semnificativă între necesităţile reale ale populaţiei şi capacităţile centrelor existente. Deschiderea Centrului de Dializă şi optimizarea funcţionării serviciului a permis să crească în mod esenţial accesibilitatea servicului de dializă pentru populaţie, crescând de 3 ori rata de înrolare a pacienţilor noi în dializă. Există un număr mare de indicatori care ar sugera necesitatea iniţierii dializei. În primul rând toate persoanele care fac parte din grupul de risc: diabeticii, hipertonicii, bărbaţii trecuți de 55 de ani, femeile cu vârsta de peste 60 de ani etc. -cel puțin o dată pe an, trebuie să verifice nivelul creatininei în ser şi, în caz de depistare a nivelului sporit, să consulte nefrologul sau urologul pentru elaborare unui plan de tratament. Reiterez, dacă concentraţia creatininei este peste 500 mcmol/l (5 norme) medicul ar trebui să îi vorbească pacientului despre procedurile de dializă ca opţiune de substituţiei a funcţiei renale.
-Vă mulțumim.