All fields are required.

Close Appointment form
Ce este insuficienţa renală cronică (IRC) terminală ? De ce am nevoie de dializă?

Pentru bolnavii cronici de rinichi acest diagnostic presupune stadiul final al evoluției patologiei renale, adică rinichii nu-și mai îndeplinesc funcțiile și pacientul pentru a supraviețui trebuie inclus în dializă. Ce este dializa? Pacientul este conectat la un aparat de substituție a funcției renale, numit „rinichi artificiali”,  procedeul durează de obicei 4-5 ore și trebuie efectuat de cel puțin 3 ori pe săptămână.

Care sunt simptomele insuficienţei renale cronice terminale ?

Semnele principale ale insuficienţei renale cronice terminale includ: slăbiciunea generală şi performanţa de muncă scăzută, edemele gambiene şi suboculare (picioare umflate și cearcăne sub ochi), dispneea la efort fizic (obosiți repede), cefaleea (dureri de cap) datorată hipertensiunii arteriale, greţurile, voma, somnolenţa uneori până la comă, mirosul neplăcut (de urină) în timpul respiraţiei,  scade necesitatea de a urina ziua şi se majorează noaptea. Dacă aveți câteva din aceste simptome adresați-vă de urgență la medic.

Care sunt cauzele principale ale IRC terminale ?

Cauzele principale ale IRC terminale includ: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, glomerulonefrita cronică, administrarea cronică a medicamentelor nefrotoxice, vârsta, dieta bogată în proteine, pielonefrita cronică, nefropatiile congenitale şi ereditare. Deci dacă suferinți de un din ceste fecțiuni sunteți în grupul de risc de IRC.

Ce fel de tratament este recomandat pacienţilor cu insuficienţă renală cronică terminală ?

Pacientului i se administrează un tratament complex, care include diferite modalităţi de substituţie (înlocuire) a funcţiei renale (a rinichilor), compensarea funcţiilor renale hormonale şi terapia complicaţiilor IRC terminale. Modalităţile de substituţie a funcţiei renale includ: hemodializa, dializa peritoneală, hemofiltrarea şi transplant renal. Modalitatea cea mai reuşită de substituţie a funcţiei renale reprezintă transplantul renal însă nu pentru toți pcienții acesta este indicat.

Care sunt regulile de bază în prevenirea insuficienţei renale cronice terminale?

Strategia de prevenire a insuficienţei renale cronice terminale constă în diagnosticare, prevenire şi tratamentul timpuriu şi adecvat al patologiei renale. Este importantă monitorizarea eventualelor boli de rinichi prin consultaţii regulate la specialiştii-nefrologi. Pacientul trebuie să echilibreze aportul hidric (utilizarea lichidelor ca apa, sucuri, etc.) şi a sării de bucătărie, evitând dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Pacienților care sunt în grupul de risc se recomandă să consume mai puține alimente care conțin  proteine (carne, peşte, produsele lactate, ouă). Este recomandată minimalizarea sau chiar excluderea preparatelor medicamentoase cu potenţial nefrotoxic. Fumatul şi consumul de băuturi alcoolice este interzis.

Pentru persoanele diagnosticate cu insuficiență renală cronică terminală viața ia o altă întorsătură. Misiunea BB-Dializă este să asigure pacienților săi o viață calitativă prin prestarea serviciile medicale și consultative de înaltă performanță. Dacă aveți întrebări, ne puteți scrie pe adresa electronică medical@dializa.md. Specialiștii noștri vă vor răspunde exhaustiv în termeni cât mai restrâși.

Pentru noi viața fiecărui pacient este importantă.