Pentru un pacient este destul de complicat să accepte faptul că de câteva ori pe săptămână trebuie să frecventeze centrul de dializă, că trebuie să-și revadă stilul de viață și să-l raporteze la orele petrecute în hemodializă.
Milioane de oameni din întreaga lume reușesc să se adapteze și să trăiască calitativ, fiind dependenți de dializă.
Cu siguranță veți reuși și dumneavoastră!
La centrul de dializă veți fi conectat la un aparat care face o parte din acțiunile pe care într-un organism normal le îndeplinesc rinichii.
În timpul hemodializei2 sângele este pompat din organism, filtrat prin dializor și returnat în corp. În dializor sângele trece prin sute de tuburi subțiri, făcute din membrane speciale cu mii de găuri mici. Prin aceste găurele trec toxinele și anumite substanțe chimice, fiind astfel eliminate din sânge. Apoi aceste substanțe chimice și toxine sunt evacuate de aparatul de dializă.
Sângele filtrat și curățat este ulterior reintrodus în organism, prin alte tuburi conectate la vasele de sânge ale pacientului.
Nu vă speriați! În timpul ședinței de dializă este preluată doar o parte de sânge. Organismul omului, având aproximativ 4,5 litri de sânge, tolerează mica cantitate de sânge, aproximativ 200 de ml, care este evacuată şi deodată întoarsă în organism în timpul procedurii medicale. Fiecare 15 minute tot volumul circulant al sângelui este trecut prin aparatul de dializă.
La necesitate, pe parcursul dializei, bolnavului i se administrează medicamente suplimentare. Se monitorizează acuzele pacientului, tensiunea arterială, pulsul. După dializă locul puncţiei este fixat cu un pansament compresiv.
Pacientul se cântăreşte înainte şi după dializă. Se recomandă un repaus de câteva minute după dializă.
Dializa nu este un procedeu medical dureros! În timpul ședinței de hemodializă pacientul poate să doarmă dacă dorește.
Așa DA!
- Accept tratamentul prin hemodializă.
Decizia de a fi inclus pacientul în dializă o ia medicul specialist care, în baza mai multor investigații și a rezultatelor analizelor de laborator, va comunica pacientului care este momentul cel mai potrivit pentru inițierea1 procedurilor de hemodializă.
- Medicul știe mai bine de ce fel de tratament am nevoie!
În epoca informației și a Internetului este firesc să vă documentați despre patologia dvs. Însă dacă considerați că știți mai bine ce fel de tratament vi se potrivește, fiți gata să vă asumați și consecințele.
Medicul curant, împreună cu asistentele medicale sunt responsabili pentru efectuarea procedeului de dializă şi, în baza licenţei, acest drept este fundamentat din punct de vedere juridic. Refuzul pacientului de a se conforma solicitărilor personalului medical transferă responsabilitatea spre pacient.
- Medicul este cel care alege metoda potrivită pentru substituția funcției renale.
Fiecare din metodele de substituţie a funcţiei renale are avantaje şi dezavantaje: medicale, tehnice şi economice. Selectarea metodei de substituţie a funcţiei renale este efectuată de către medicul curant în baza particularităţilor individuale ale pacientului, ținând cont de capacitatea Centrului de dializă.
Așa NU!
- NU cer neargumentat medicaţie suplimentară în timpul dializei!
Indicaţia medicaţiei suplimentare în timpul dializei se efectuează pentru a combate complicaţiile insuficienţei renale şi ale bolilor asociate. Administrarea medicamentelor în timpul dializei este dictată de standardele în vigoare, efectuate şi actualizate regulat de specialiştii în domeniu şi aprobate de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova.
- NU insist să fie utilizate anumite filtre pentru dializă
Filtrele de dializă au diferite proprietăţi de curăţare a sângelui pacientului. Printre cele mai importante caracteristici ale filtrelor de dializă se numără: suprafaţa, diametrul porilor membranei semipermeabile şi materialul filtrului. Alegerea filtrului nepotrivit poate condiţiona eliminarea insuficientă sau excesivă a toxinelor, sindromul dezechilibrului, reacţii alergice etc. Pentru a preveni astfel de complicaţii, medicul curant selectează filtrul de dializă cel mai eficace individual pentru fiecare pacient în parte, în limita stocului disponibil.
- NU este permisă schimbarea parametrilor ședinței de dializă la insistența pacientului
Selectarea parametrilor este efectuată de asistenta medicală a sălii de dializă, în baza indicaţiilor medicului curant. Nu se permite în mod expres intervenirea pacientului în schimbarea parametrilor şedinţei de dializă.
Aparatele moderne de dializă permit modificarea mai multor parametri. Dializa poate fi efectuată în baza programelor speciale sau în mod individualizat.