Medici urologi, nefrologi și andrologi din Moldova, precum și din alte state, participă la cel de-al VII-lea Congres de Urologie, Dializă și Transplant Renal, care are loc în perioada 19-21 iunie, la Chișinău. În cadrul evenimentului, cei peste 200 de specialiști din țară, dar și din străinătate, prezintă diverse aspecte și tendințe ale acestor domenii.
Potrivit președintelui Societății Urologilor din Moldova, profesorul Adrian Tănase, în ultimii ani urologia în Republica Moldova a avansat esențial, grație implementării metodelor endoscopice și minim invazive, care au îmbunătățit cu mult rezultatele statistice de specialitate. „Serviciul de dializă din țară s-a extins în urma lansării proiectului parteneriatului public-privat în dializă, ce a permis de a deschide noi centre cu aparataj de ultima generație. Au continuat intervențiile chirurgicale legate de transplantul renal, în conformitate cu programul național lansat de Agenția de Transplant”, a notat profesorul.
Secretarul Societății Urologilor, profesorul Emil Ceban, a menționat că între 5 și 10% din populația țării suferă de o patologie urologică, iar din toata gama de patologii, prima este urolitiaza. Trei lectori europeni care au venit la congres se vor referi la metodele contemporane de diagnostic și tratament al diferitor maladii.
În vederea alinierii serviciilor de dializă la standarde de înaltă calitate europene, acum cinci ani în Republica Moldova a fost creat un parteneriat public privat, reprezentat de compania BB-Dializă. Medicii au prezentat în cadrul congresului rezultatele activității Centrelor de Dializă deschise de compania privată. Directorul general BB-Dializă, Dmitri Onufreiciuc, a declarat că acest congres are o importanță deosebită atât pentru specialiști, cât și pentru serviciul de dializă în general, pentru că presupune un schimb de experiențe cu specialiștii veniți de peste hotare. Proiectul de parteneriat public-privat pentru dezvoltarea serviciului de dializă și-a demonstrat eficiența și această activitate urmează să fie îmbunătățită în continuare.
Potrivit lui Petru Cepoida, director medical al Centrului de Excelență în Servicii de Dializă, a spus că primele dialize în Republica Moldova au fost efectuate încă în anii ’60, iar începând cu anul 1980 a fost creată prima secție de dializă. Odată cu Independența Republicii Moldova, au fost create mai multe centre de dializă, însă către anii 2010-2011, posibilitățile acestora au fost depășite. A fost nevoie de optimizarea și modernizarea centrelor, lucrul care s-a realizat în cadrul parteneriatului public-privat. Astfel, la începutul anului 2016, a fost creat primul Centru BB-Dializa din Chișinău, care și-a început activitatea cu 48 de pacienți, iar în prezent deservește 430, ceea ce reprezintă 2/3 din totalul pacienților din țară.
Petru Cepoida a menționat că în primăvara anului 2018 a fost deschis Centrul BB-Dializă Bălți, care este dotat cu 32 de aparate de dializă de ultima generație şi care poate deservi peste 200 de pacienți cu insuficiență cronică renală. Pentru anul curent este planificată inaugurarea a încă două centre de dializă. Unul dintre ele urmează să fie deschis la începutul lunii iulie în cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Al doilea centru de dializă, care urmează să fie deschis la sfârșitul lunii iulie la Cahul, va acoperi necesitățile pacienților din raioanele Cahul, Leova, Cantemir, Taraclia, Ceadîr-Lunga.
Evenimentul este organizat de Societatea Urologilor din Republica Moldova, Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Clinica de Urologie, Dializă și Transplant Renal a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Pe lângă participanții din Moldova, la eveniment sunt prezenți și specialiști din România, Italia, Rusia, Ucraina și Germania.
Ziua de miercuri a congresului a fost dedicată nefrologiei, iar joi evenimentul continuă cu tematica urologie. Vineri, 21 iunie, Școala Europeană de Urologie va ține un curs educațional în domeniu.