Centrele deschise în cadrul parteneriatului public privat din start au fost concepute astfel încât să fie minimalizat riscul contaminării cu infecții respiratorii sau de alt tip a pacienților: începând de la ușa de intrare în centru care se deschide cu cardul pus la dispoziția fiecărui pacient (nu există mânere), fiecare pacient încalță bahile, reparizarea zonelor (accesul în zona curată se face prin vestiarul pacienților), la intrare în fiecare sala de dializă este instalat rezervorul cu dezinfectat și afișată instrucțiunea de dezinfectare a mâinilor, la fiecare lavuar este pus informatia cu privire la regulile de spălare și dezinfectare a mâinilor, paturile/fotoliile din sala de dializă sunt plasate la o distanță mai mare 1, 5 m , apartele aflate în dotarea centrului de dializă au funcția de autodezinfectare care se face după fiecare procedură dializă, de asemenea igienizarea sălilor de dializă, inclusiv schimbarea albiturilor de pe fotolii se face după fiecare tură de dializă etc.
Toate aceste măsuri au fost luate încă de la inaugurarea Centrelor de Dializă deschise în cadrul proiectului de parteneriat public privat.
Masuri suplimentare, mai multă protecție
Suplimentar la măsurile enumerate mai sus, în contextul pandemiei cu COVID-19 au fost luate următoarele măsuri:
-Din momentul întrării în Centrele de Dializă „BB-Dializă” (Chişinău-1, Chişinău-2, Cahul, Bălți) atât angajații cât și pacienții poartă măști de protecție.
– Dezinfectantul pentru mâini este pus și la recepția Centrului și este monitorizat ca nici un pacient să nu intre în sala de dializă până nu dezinfectează mâinile cu dezinfectantul de la intrarea în sala de dializă. Astfel pănă a fi conectat pacientul își dezinfectează mâinile cel puțin de două ori. O dată la recepție și a doua oară înainte de a intra în sala de dializă.
-Trierea pacienților se face mai riguros. Se măsoară obligatoriu temperatura (cu termometru non-contact) atât a angajaților, cât și a pacienților de către recepţionistă sau alte persoane delegate;
-În cazuri suspicioase pacienţii şi personalul pot fi supuşi din contul companiei investigaţiilor instrumentale (radiografia cutiei toracice în 3 proiecţii), precum şi testelor biologice (hemoleucograma completă, proteina C reactivă, reacţie rapidă la Coronavirus), indicate de către medicul-şef al centrului respectiv de dializă.
-În caz de sindrom infecţios evident, antecedentele suspicioase şi tabloul clinic sugestiv al pacientului să fie eliberată îndreptare pentru spitalizare în instituţia indicată de MSM şi PS al RM cu transportare cu maşina de urgenţă chemată în cadrul contractelor de urgenţă;
-Dezinfecția suprafețelor se face mai des. De 6-10 ori pe zi.
-Persoanele care însoțesc pacienții la dializă, la fel, sunt echipați cu măști, halate, bahile și să respectă igiena mâinilor;
-Pe timp de noapte a fost mărit timpul de funcționare a iradierii cu ultraviolet
-Pacienți sunt informați de lucrătorii medicali din cadrul centrului despre necesitatea respectării regulilor de bază pentru minimalizarea riscurilor de infectare cu Covid-19. De asemenea fiecare pacient are la dispoziție TV,a stfel încât în timpul ședinței de dializă să urmărească televiziunile prin cabli care astăzi s-au consolidat în vederea informării populației cu privire la COVID-19
În vederea minimalizării riscului de deficit de produse de protecție și dezinfectare a fost făcută o interpelare către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru acordarea suportului în vederea identificării agenților economici care să ne pună la dispoziție produsele medicale și non-medicale de care avem nevoie.
Pentru că dializa este un seriviciu medical fără de care pacientul inclus în dializă nu se poate lipsi pentru că este unul vital și pacientul trebuie să se prezinte la dializă de cel puțin 2 ori pe săptămână, activitatea centrelor nu poate fi suspendată, dar au fost impuse mai multe reguli care să minimalizeze riscul de contaminare.