Odată cu instalarea pandemiei starea emoțională a persoanelor, în special al celor cu boli cronice, are nevoie de suport psihologic oferit de un specialist. Diana Știrbu, psihologul din cadrul Centrului „BB-Dializă” ne vorbește cum ajută pacienții viața cărora depinde de aparatul de dializă să depășească stările de anxietate, dar și alte probleme de ordin psihologic.
-Cu ce probleme se adresează pacienții la psiholog?
Întrebări sunt multe. Majoritatea întreabă cât vor trebui să frecventeze centru pentru efectuarea ședințelor de dializă; urmată de cum va trăi cu această dependență de aparat. O altă întrebare destul de frecventă este dacă stările de indispoziție, anxietate, nervozitate, depresie sunt tangențiale diagnosticului de insuficiență renală. Pacienților li se explică detaliat și pe înțelesul lor ce reprezintă acest diagnostic și cum pot face față astfel încît să-și reorganizeze activitățile și stilul de viață.
-Cum reușiți să stabilizați un pacient afectat de depresie?
Depresia implică o serie largă de probleme caracterizate prin lipsa unui fundal afectiv pozitiv (pierderea interesului și a plăcerii de la activități și experiențe obișnuite ori anterior plăcute), dispoziție proastă și un spectru de probleme emoționale, cognitive, fizice și comportamentale asociate.
Depresia poate accentua durerea, tristețea și incapacitatea asociată cu probleme de sănătate fizică și poate afecta nefavorabil rezultatele tratamentului.
Pacientul este încurajat să nu se retragă social, să socializeze cît mai mult cu prietenii, cu familia, să facă anumite activități care îi fac plăcere.
-Care este perioada cea mai complicată pentru un pacient inclus în dializă?
Perioada cea mai complicată pentru un pacient inclus în dializă este chiar inițierea tratamentului. Deoarece pacientul nu cunoaște toate particularitățile și prima jumătate de an este destul de dificilă. Pacientul este pus în fața anumitor “reguli” specifice tratamentului prin dializă, și anume: respectarea dietei, reducerea consumului de lichide, frecventarea regulată a ședințelor și a timpului necesar de dializă, administrarea corectă a preparatelor indicate de medic. Faptul că dializa este un tratament pe viață și face persoana dependentă de un aparat este greu acceptat și se speră la însănătoșire. Între timp pacientul conștientizează starea în care se află și cu ajutorul specialiștilor este ajutat să-și accepte diagnoza și să trăiască viața calitativ.
-Starea de rău influențează dispoziția pacientului și în mod firesc apar situații de conflict între pacienți, sau cu personalul medical. Cum reușiți să gestionați astfel de situații?
Întradevăr apar uneori situații de conflict. Cu calm ascult pacientul, ce îl deranjează și ce duce la conflict. Se discută cu acesta, se explică contextul situației. Sunt drepturi ale pacienților și sunt drepturi ale personalului medical și trebuie de respectat reciproc. Chiar dacă la moment nu e posibil de rezolvat o anumită problemă, în cel mai scurt timp se găsește soluția. Se discută și cu personalul medical să nu reacționeze impulsiv, pacientul nu face ceva cu rea intenție, este o stare de moment asociată bolii cronice.
-Cum a afectat pandemia starea psihologică a persoanelor dependente de dializă?
De mai bine de jumate de an s-a instalat pandemie în țară. Toți am fost și suntem afectați de aceasta. Totuși cele mai afectate sunt persoanele cu boli cronice. Persoanele dependente de dializă au devenit și mai vulnerabile.
S-a dezvoltat frica de a se infecta cu Covid-19, de a nu fi izolați de familie…
Pacienții sunt îngrijorați atât pentru starea lor de sănătate cît și cea a familiei lor, sunt mai stresați, demoralizați și de multe ori lipsiți de speranță.
-Cum să depășim psihoza socială rezultată de pandemia care durează mai bine de 6 luni?
Situația în care ne aflăm, raportarea zilnică a numărului de cazuri confirmate în creștere duce la schimbare a comportamentului nostru. Poate fi de la o extremă la alta, de la foarte calmi și liniștiți pînă la foarte panicați, gîndind la ce e mai rău.
Pentru a preveni și a depăși efectele psihologice provocate de pandemie este nevoie de a ne expune cît mai puțin în locuri aglomerate, să nu facem abuz de știri și să ne informăm din surse sigure și credibile, să ne adaptăm stilului de viață urmînd toate recomandările de igienă.
În același timp menținem legătura cu familia și prietenii telefonic sau online, citind o carte, nu facem scenarii negative, încercăm să fim activi învățând sau făcând ceva nou.
-Pacienții de fiecare dată când au ocazia, spun că au mare noroc că în centru au parte de un psiholog. Cât de mult contează pentru dvs această apreciere?
Mă bucur foarte mult că pot să ajut și să susțin pacienții în situații dificile, să le depășească și să se bucure de viață. Le sunt alături și îi încurajez să-și urmeze visele, e o placere cînd pacientul vine și își împărtășește rezultatele, bucuriile și că am putut contribui la acestea. Aprecierea pacienților contează mult, important fiind în primul rînd să-ți placă ceea ce faci, să faci din toată inima.
-Care este menirea unui psiholog în cadrul unui centru de dializă?
În cadrul Centrului de Dializă psihologul are menirea de a fi alături de pacient. De a informa corect pacientul cu privire la procedurile medicale, de a depăși stările de anxietate și depresie specifice la inițierea tratamentului și care pot recidiva. Ajută pacientul în procesul de adaptare prin psihoeducație și consiliere. Terapia suportivă și intervenția psihologică ajută la creșterea independenței, îmbunătățirea imaginii de sine, combaterea pasivității, controlul agresivității în menținerea stării de bine și de a se bucura de o viață calitativă chiar fiind inclus în dializă.