În contextul Zilei Mondiale a luptei împotriva hepatitei, celebrată la nivel internațional pe 28 iulie, Centrul de Dializă din Chișinău se alătură campaniei de informare a populației despre importanța prevenirii bolilor virale hepatice care, în special pentru pacienții viața cărora depinde de aparatul de dializă, le complică tratamentul de substituție a funcției renale și minimalizează șansa unui transplant de rinichi reușit.
La nivel mondial, 400 de milioane de persoane trăiesc cu virusurile hepatitei B si C, 95% din oamenii care trăiesc cu hepatite virale nu cunosc că sunt infectați; 1,4 milioane mor anual din cauza acestor infecții; ceea ce prezintă circa 4.000 de persoane pe zi, în timp ce există medicamente salvatoare de vieți.
Circa o tremie din numărul total de pacienți din R. Moldova incluși în dializă sunt diagnosticați cu infecție virală hepatică cronică, este de câteva ori mai mult decât în unele țări europene, însă de două ori mai puțin decât acum zece ani.
Pentru a minimaliza riscul infectării, la Centrul de Dializă din Chișinău sunt întreprinse un șir de măsuri anterior puțin implementate în instituțiile medicale din R. Moldova.
„În Centrul nostru de Dializă, în premieră pentru Republica Moldova, pacienţii sunt separați la dializă conform statutului hepatic. Fiecare aparat are un marcaj special („Abs”, „B”, „BC” sau „C”), care indică statutul pacienţilor, ce pot fi dializaţi la acest aparat. Cel puțin o dată în șase luni, prin analize de laborator se verifică prezența infecțiilor virale hepatice cronice la pacienții incluși în dializă. Marea majoritatea pacienţilor hepatici sunt dializaţi în sălile de dializă diferite („cu” şi „fără” infecţiile virale hepatice, minimalizând astfel riscul de infectare). De asemenea, între turele de dializă, toate aparatele sunt supuse dezinfecţiei obligatorii”, a specificat Petru Cepoida, director medical al Centrului de Dializă din Chișinău.
Lista de măsuri pentru minimalizarea riscului infectării este completată de înlocuirea transfuziei de sânge cu administrarea eritropoietinei (preparat medicamentos).
Anterior, un pacient inclus în dializă, pentru normalizarea nivelului de hemoglobină avea nevoie în medie de 6 transfuzii de sânge pe an. Riscul de infectare cu virusurile hepatice era crescut.
„În Centrul de Dializă în loc de transfuzii de sânge anterior utilizate (cca 1 hemotransfuzie la 15 dialize) anemia renală se compensează prin administrarea eritropoetinei care creşte producţia eritrocitelor de către organismul pacientului. Astfel, se evită riscul de infectare cu hepatite B şi C şi în acelaşi timp se realizează normalizarea nivelului de hemoglobină la pacienţii dializaţi: ponderea pacienţilor dializaţi fără anemie a crescut de la 7-10% anterior până la 70-75%”, a menționat P. Cepoida.
Toate măsurile întreprinse pentru a minimaliza riscul infectării cu hepatită sunt extrem de importante deoarece tratamentul prin dializă pentru pacientul cu statut pozitiv este mai complicat decât pentru cel care nu are hepatită. Mai mult, pentru unii pacienți transplantul renal devine imposibil în condițiile în care suferă de hepatită.
„În rezultat, importanţa supravegherii hepatologice a pacienţilor dializaţi nu poate fi subestimată. Înainte de efectuarea transplantului renal pacientul infectat cu hepatita virală B sau C urmează un tratament antiviral. Suplimentar, există și programul de stat recent lansat, care oferă tratamentul antiviral gratis acestor pacienţi, ceea ce este absolut necesar în aspiraţia unui transplant renal. În Centrul „BB-Dializă” la momentul actual sunt 29 astfel de pacienţi, 3 fiind deja la tratament antiviral”, a subliniat P. Cepoida.
Amintim, potrivit Ministerului Sănătății, în 2016, în premieră, au fost procurate medicamente pentru a trata de 7 ori mai mulți bolnavi de hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C, D. Medicamentele au costat 35 milioane de lei – mijloace financiare prevăzute pentru realizarea Programului Național pentru combaterea hepatitelor (B, C și D).
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienți și persoanelor care trăiesc cu hepatita virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza și de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor și a accesului la testare și tratament.