Pacienții tineri ai Centrului de Dializă din Chișinău au dansat pentru a atenționa opinia publică despre importanța monitorizării stării rinichilor, dar și pentru a arăta că viața legată de aparatul de dializă poate fi trăită activ. Tinerii au fost susținuți de dansatorii Academiei de dans Just Friends, reușind împreună să facă un adevărat spectacol al mișcărilor ritmice și dispoziției bune. Evenimentul este organizat în contextul Zilei Internaționale a Tineretului.
Timp de mai bine de două săptămâni, pacienții Centrului de Dializă cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani au participat la repetiții pentru a învăța mișcările dansului care a cucerit o Europă. Își propun nici mai mult, nici mai puțin să danseze pentru a sensibiliza opinia publică despre viața în dializă și să le comunice prin dans un mesaj extrem de important : „Hey, ai grijă de rinichii tăi!”.
Rinichii lor au cedat și pentru a supraviețui, de trei ori pe săptămână, sunt conectați la aparate de filtrare a sângelui. Insuficiența renală le dictează nu doar regimul de viață care se schimbă la 180 de grade, dar le influențează și atitudinea civică. Acum își doresc să îi atenționeze pe toți ce ar trebui să facă pentru ca mâine să nu fie prea târziu. Deși insufieința renală este o patologie specifică persoanelor de vârsta a treia, tinerii incluși în dializă constituie circa 11 % și acceptarea diagnosticului dur este mult mai complicată în cazul lor. Este de atenționat faptul că în unele cazuri bolile renale evoluează absolut asimptomatic și pacienții se adresează la medic când deja rinichii lor nu mai funcționează.
„O parte din pacienții tineri nici măcar nu bănuiau că ar avea probleme cu rinichii. Ei au fost depistați ocazional cu insuficiență renală terminală, de obicei, în urma dezvoltării unor complicaţii, ce le pun viaţa în pericol. Adaptarea psihologică a persoanelor care încă ieri au dus o viaţă absolut normală la situaţie de suferinţă cronică invalidizantă este o problemă adevărată”, a subliniat Petru Cepoida, director medical al Centrului de Dializă.
Pentru a trece mai ușor peste șocul diagnosticului, pacienții beneficiază de serviciile psihologului Centrului de Dializă. Specialistul a menționat că pregătirea pentru flashmob a fost o adevărată terapie pentru pacienți.
„Pacienții tineri acceptă mai greu diagnosticul și dependența de aparatul de dializă. În perioada de adaptare este foarte important de găsit „sensul vieții”, valorificarea pacientului atât de familie cât și de personalul Centrului de Dializă, suportul psihologic în acestă perioadă este foarte important, oferindu-i persoanei încredere în viitor și la un mod de viață calitativ. Evenimentul din 10 august ne-a oferit posibilitatea să-i cunoaștem sub un alt aspect, să întrerupem rutina de zi cu zi. Pe parcursul repetițiilor pacienții așteptau cu nerăbdare următoarele întâlniri, au devenit mai încrezuți în ei, mai energici, mai optimiști și mai plini de viață. Fiecare din ei este un exemplu de a trăi și de a ne bucura de fiecare clipă a vieții”, a mențioat Diana Știrbu, psihologul Centrului de Dializă.
Pacienții, participanți la flashmob, au rămas profund impresionați de inițiativa la care au luat parte.
Dumitru Butucea, 31 ani: „Imi place activitatea organizată. Mă face să mă simt mai bine, cu o dispozitie mai bună după ședințele de dializă. Fiind inclus în dializă, nu mă limitez în efectuarea activităților care-mi plac, doar că le fac cu mare atenție”.
Ivan Popa, 32 ani: „Mi-au placut foarte mult repetițiile. În sfârșit am vorbit cu pacienții despre altceva, nu numai despre dializă. Mă simt util și parcă mai încrezut în propriile puteri”.
Flashmobul a culminat cu mesajul: „Hey, ai grijă de rinichii tăi!”
Participanții la flashmob îndeamnă toate persoanele care se află în grupul de risc: diabeticii, hipertonicii, cei care au anumite patologii renale dezvoltate pe parcursul veții sau ereditare, dar și pe persoanele care nu au mai fost pe la medic mai mult de jumătate de an –să verifice starea rinichilor care se face prin analize simple de laborator.
Evenimentul a fost organizat în contextual Zilei Internaționale a Tineretului care se marchează anual la nivel global pe 12 august.
Centrul de Dializă din Chișinău deservește circa 350 de pacienți, dintre care 40 sunt tineri. Serviciile de dializă sunt prestate în baza poliței de asigurare medicală.
Vezi video aici: