All fields are required.

Close Appointment form
De ce un om are nevoie de rinichi? Ce presupune diagnosticul insuficiență renală cronică în stadiul terminal? Care sunt simptomele?
icon
De ce un om are nevoie de rinichi? Ce presupune diagnosticul insuficiență renală cronică în stadiul terminal? Care sunt simptomele?

No Comments

Rinichii1 sunt organe care îndeplinesc mai multe funcții vitale și anume: eliminarea toxinelor din sânge, producerea urinii cu eliminarea lichidului suplimentar din organism, reglarea tensiunii arteriale, formarea globulelor roșii, menținerea structurii oaselor etc.  Din momentul în care rinichii nu mai funcționează la capacitatea de cel puțin 15%, toate aceste procese sunt dereglate și persoana, cu diagnosticul de insuficienţă renală cronică terminală, pentru a supravețui, necesită a fi inclusă în dializă –procedeu medical de înlocuire a funcției rinichiului. Pacientul este conectat, de cel puțin 3 ori pe săptămână, a câte 3-4 ore pentru o ședință, la un aparat de filtrare a sângelui numit: rinichi artificiali.

img_8090Medicul v-a anunțat diagnosticul: Insuficiență renală cronică în stadiul terminal, adică: „Rinichii dumneavoastră nu mai lucrează”, o să vă explice specialistul.

Din motiv că boala renală cronică de care suferiți a ajuns în stadiul final și rinichii nu mai sunt capabili să „curățe” sângele2 , în organismul dumneavoastră se acumulează o cantitate foarte mare de toxine și lichid. În unele cazuri, concentrația toxinelor este peste 5-20 de ori mai mare decât la persoanele sănătoase. Aceste substanțe produc intoxicație generală a organismului, afectând funcționarea lui normală.

Dacă vă simțiți rău, aveți slăbiciune generală, nu vă ajung puteri să faceți lucruri pe care anterior le executați cu ușurință, tensiunea arterială este ridicată, noaptea vă treziți de mai multe ori pentru a urina, aveți picioarele umflate și vă simțiți amețit etc.; sunt semnalmente că trebuie să vă adresați la medicul specialist. Nu amânați consultarea medicului!

Diagnosticarea timpurie permite tolerarea mai ușoară a tratamentului prin dializă sau poate chiar întârzia includerea în dializă.

Când rinichii funcționează la capacitatea de 15%, atunci funcţionarea organismului devine imposibilă fără suport medical permanent care constă în administrarea medicamentelor (farmaceutice1) indicate de specialist; iar, în caz de scădere suplimentară a funcției renale până la 5% celei normale, apar indicaţii absolute de substituţie a funcţiei rinichilor, adică includerea în dializă.

Milioane de oameni din întreaga lume reușesc să se adapteze și să trăiască calitativ, fiind dependenți de dializă.

Cu siguranță veți reuși și dumneavoastră!

„Diagnoza, gândul că toată viața urmează să fiu legată de aparatul de dializă, inițial m-a zguduit, apoi însă, am depășit această stare. Am început să mă informez și am înțeles că hemodializa înseamnă viață. La Centrul de Dializă niciodată nu m-am simțit că sunt o povară, dar dimpotrivă am găsit sprijinul moral, fizic și psihologic în persoana fiecărui angajat. Insuficiența renală te impune să respecți cu strictețe un regim de tratament, însă acest lucru nu trebuie privit ca o limitare a activităților pacientului, ci mai degrabă îl face mai sigur de sine ”, Inga Rusu, 37 ani.

4
  • Share This

Related Posts

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>