All fields are required.

Close Appointment form
Rinichii şi sănătatea femeii
icon
Rinichii şi sănătatea femeii

No Comments

Marcată anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rinichiului este un prilej de a sensibiliza lucrătorii medicali cu studii medii despre importanţa cunoaşterii problemelor renale. În 2018 Ziua Mondiala a Rinichiului s-a desfășurat sub sloganul „Rinichiul si sanatatea femeii”, fiind marcată pe data de 8 martie.

  DSC_0027 DSC_0035 DSC_0037 DSC_0048 DSC_0052 DSC_0055 DSC_0068 DSC_0080

 

 

În acest context, Centrul de Educație Medicală Continuă a Personalului Medical și Farmaceutic cu Studii Medii a fost gazda unei conferințe științifico-practice cu în cadrul căreia au participat dl. Petru CEPOIDA, d.ș.m., director medical al companiei BB-Dializa SRL, și dna. Svetlana BENEȘ, doctor în medicină, conferenţiar universitar USMF ,,N. Testemiţanu”, Departamentul de Pediatrie. Evenimentul a fost moderat de dna. Lila MOSCALIUC, director adjunct, profesor anestezie şi reanimare, grad superior.

În cadrul conferinței au fost discutate mai multe apecte ale bolilor renale, în special la femei. Dl. Petru Cepoida a vorbit despre diferențele anatomice, fiziologice și patologice ale sistemului urinar la bărbați și la femei, cea de doua prezentare fiind axată pe zece puncte cheie despre preeclampsie.

Studiile arată că riscul de a dezvolta infecții urinare acute este de cinci ori mai mare în rândul femeilor în raport cu bărbații. Cu toate acestea, numărul femeilor dializate este mai mic decât cel al bărbaților, în special din motivul că progresia bolii cronice de rinichi este mai lentă la femei.

Dna Svetlana Beneș a venit în fața publicului cu o prezentare despre bolile renale cu caracter ereditar. Este o realitate dureroasă inclusiv pentru secțiile de dializă din R. Moldova, când la procedura de substituție a funcției renale vin mai mulți membri ai aceleiași familii.

Potrivit datelor OMS boala cronică de rinichi este o problemă de sănătate publică ce afectează aproximativ 195 de milioane de femei din lumea intreagă, situându-se pe locul 8 în topul cauzelor de deces în rândul femeilor.

În 2018 conferința științifico-practică organizată în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului este la a VI-a ediție. Marcarea Zilei Mondiale a Rinichiului a devenit deja o tradiție pentru Centrul de Educație Medicală Continuă a Personalului Medical și Farmaceutic cu Studii Medii.

  • Share This

Related Posts

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>