All fields are required.

Close Appointment form
Poți trăi calitativ cu „rinichi artificiali”, dacă…
icon
Poți trăi calitativ cu „rinichi artificiali”, dacă…

No Comments

De Ziua Mondială  a Rinichiului vorbim despre importanța parteneriatului dintre medic și pacienții „fără rinichi”  cu unul din nefrologii Centrului BB-Dializa, Liliana Calestru.

Astăzi, pe data de 14 martie la nivel mondial este marcată Ziua Mondială a Rinichiului. Centrul BB-Dializă se alătură acțiunilor de informare a persoanelor despre importanța monitorizării stării rinichilor. Medicul nefrolog, Liliana Calestru a oferit ziarului KP răspunsurile la întrebările vitale pentru pacienții cu boli de rinichi, deoarece dezinformarea sau lipsirea de informație a pacienților micșorează durata de viață.

-Aflată la cea dea 13 ediție, în acest an Ziua Mondială a Rinichiului este marcată sub genericul Rinichi sănătoși pentru toată lumea. În acest context prima întrebare este cum ne menţinem rinichii sănătoşi?

Ar trebui să conștientizăm faptul că a avea grijă de rinichii noștri trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Punctele esențiale pentru prevenirea și tratarea cu succes a bolilor de rinichi le constituie diagnosticarea și tratarea timpurie. Consecințele ignorării bolii cronice de rinichi sunt extrem de grave, iar reducerea progresivă a capacității funcționale a rinichiului duce, în final, la necesitatea dializei (procedeu medical de substituție a funcției renale) sau a transplantului renal.

Cum putem preveni bolile renale?

Pentru a preveni bolile renale trebuie tratate afecțiunile dentare și amigdaliene, trebuie să se evite administrarea de medicamente fără a consulta medicul, iar persoanele care au diabet zaharat și hipertensiune arterială trebuie să aibă o grijă sporită în ceea ce privește rinichii.
Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea insuficienței renale?

Factorii de risc pentru dezvoltarea insuficienței renale sunt: diabetul zaharat; hipertensiunea arterială; malformațiile congenitale; bolile renale ereditare; neoplaziile renale; nefrolitiaza. Alți factori de risc, care trebuie luați în considerație sunt: obezitatea, tabagismul, vârsta peste 50 ani, istoricul familial de boli de rinichi, administrarea cronică a medicamentelor toxice.

Care sunt simptomele instalării insuficienței renale?

Deși boala cronică de rinichi se poate depista prin analize de rutină, precum examenul de urină și determinarea din sânge a creatininei serice, cei mai mulți bolnavi sunt diagnosticați prea târziu. În primele stadii această afecțiune nu prezintă simptome, ele apărând în fazele avansate, când pacientul poate avea deja insuficiență renală. Acestea includ: slăbiciune generală; edeme gambiene și suboculare; dispnee la efort fizic; cefalee datorată hipertensiunii arteriale; grețuri, vomă; diminuarea debitului urinar ziua și majorarea lui noaptea.

Odată diagnosticat cu insuficiență renală cronică cum pacientul poate să amâne includerea in dializă, ce actiuni, stil de viata trebuie sa adopte?

Cu cât gradul de risc a unui pacient cu boală cronică de rinichi este mai ridicat, cu atât acel pacient are nevoie de o evaluare și monitorizare mai atentă. Pentru a întârzia includerea în dializă pacientul trebuie să urmeze următoarele acțiuni: controale anuale obligatorii la medicul de familie; controlul tensiunii arteriale; controlul glicemiei;   modificarea profilului lipidic; modificarea factorilor de risc legați de dietă (dietă hipoproteică, hiposodată), de stilul de viață (menținerea greutății corporale în limitele normale – index de masă corporală IMC= 20-25, renunțarea la fumat), evitarea sedentarismului.

Insuficiența renală în stadiul terminal se tratează?

Insuficiența renală în stadiul terminal nu poate fi vindecată. Pacientul administrează tratamentul complex, care include diferite modalități de substituție a funcției renale, compensarea funcțiilor renale hormonale și terapia complicațiilor insuficienței renale cronice terminale. Funcțiile renale pot fi parțial suplinite prin hemodializă, dializă peritoneală, hemofiltrare.
-Care este modalitatea de a trăi cu afecţiuni renale?

Viața pacientului se schimbă radical, este necesar un nou stil de viață cu noi reguli și restricții, deaceea trebuie ajutat pentru reintegrarea socio-familială. Obiectivul de bază este prelungirea nu numai a vieții biologice, ci și a celei sociale.

De ce este important crearea unui parteneriat dintre medic si pacientul inclus in dializă?

Între medic și pacient trebuie să existe o punte de încredere, de comunicare, fără de care rezultatele concrete ale actului medical nu ajung la nivelul dorit. Pacientul caută un punct de încredere, de sprijin, o lumină care să-l călăuzească în acestă cursă care i se pare că e o cursă spre dezastru. Medicul trebuie să insufle încredere, să comunice cu pacientul în așa fel încât acesta să înțeleagă, că în pofida suferinței, are o șansă.

Unul din mesajele cheie pe care își axeaza activitatea Centrele BB-Dializa este : Centrati pe nevoile pacientilor. Ce semnificatie are acest mesaj si cum se reflecta acesta in realitate?

Obiectivul de bază al Centrului BB-Dializă este de a îmbunătăți starea de sănătate a pacientului și calitatea vieții acestuia.

-Continuați vă rog fraza: Un pacient informat…

Un pacient informat prezintă în timp o evoluție mai bună comparativ cu pacientul „ignorat”.

60
  • Share This

Related Posts

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>