All fields are required.

Close Appointment form
Diagnosticul a însemnat pentru el un nou început. Povestea impresionantă a unui pacient viața căruia depinde de aparatul de dializă
icon
Diagnosticul a însemnat pentru el un nou început. Povestea impresionantă a unui pacient viața căruia depinde de aparatul de dializă

No Comments

Pentru mulți pacienți viața cărora depinde de aparatul de dializă, aflarea diagnosticului a fost una extrem de dureroasă. Însă pentru Constantin Petre verdictul medicului „insuficiență renală în stadiul terminal” și includerea în dializă a fost momentul crucial din viață. Atunci a luat o decizie care a schimbat nu doar soarta lui, dar și a mai multor tineri și copii. „Am ieșit din biroul medicului, m-am așezat pe un scaun și mi-am spus că atâtea zile câte mi-au rămas le voi dedica pentru a forma un colectiv muzical de fluieriști”, își amintește Constantin Petre, astăzi beneficiar al Centrului „BB-Dializă” din Chișinău pe care îl frecventează de câteva ori pe săptămână pentru procedura de substituție a funcției renale.

constantin 3

8 martie 2016. Centrul BB-Dializă din Chișinău. Surpiză din partea lui Constantin Petre și ansamblul de fluierști pentru doamnele medici și asistentele medicale în semn de recunoștință pentru grija pe care o poartă pentru fiecare pacient.

„Era greu, dar veneam la repetiții. Chiar dacă la început băieții nu prea reușeau să nimerească notele, mă bucuram pentru fiecare succes al lor. Uneori nu mă simțeam cam bine, dar nu lipseam de la repetiții”, povestește Constantin.

Din momentul în care și-a spus că își va dedica viața muzicii au trecut mai bine de 10 ani. De la început, recunoaște, că până și soția era cam sceptică cu privire la planurile lui. Astăzi însă familia se bucură de rezultatele remarcabile pe care le-a obținut bărbatul viața căruia este legată de aparatul de dializă, dar care își urmează visul. Recent, Constantin Petre din s. Marianca de Jos, r-nul Ștefan Vodă a fost desemnat unul din laureații Festivalului-concurs Naţional al interpreţilor fluierari „Nistrule cu apă lină”, ediţia a X-a, 2020, organizat de către Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imateria.

constantinConstantin spune că o parte din reușite le datorează și suportului acordat de psihologul din cadrul Centrului de Dializă. „Când începi dializă este greu să treci peste această perioadă. Ne ajută foarte mult psihologul”, a menționat Constantin.

În centrele „BB-Dializă” pacienții beneficiază și de asistență psihologică, atât de necesară pentru a trece mai ușor peste perioada de acceptare a diagnosticului, acomodare la noul regim de viață care acum include și câteva vizite pe săptămână la Centrul de Dializă unde pacientul timp de câteva ore este conectat la aparatul de substituție a funcției renale.

„Includerea în dializă face persoana dependentă de un aparat care-i prelungește viața. Din start persoana e șocată, demoralizată și cu greu acceptă această realitate. Pentru pacientul inclus în dializă este foarte important să-și păstreze activitatea socială, să-și găsească un hobby care să-i aducă satisfacție sufletească, să-i ofere o stare de bine. Pacientul devine optimist se simte important și util în ceea ce face, aceasta contribuind nemijlocit la îmbunătățirea stării de sănătate”, a subliniat Diana Știrbu, psiholog în cadrul Centrului BB-Dializă din Chișinău.

Diagnosticul a însemnat pentru Constantin Petre un nou început. Este fericit pentru că visul lui a devenit realitate și acest lucru îl impulsionează să meargă mai departe: „Eu simt că trebuiesc. De muzica mea are nevoie și o babă, și un moșneag, și la club e nevoie de fluieriști, și la Feștelița cânt la grădiniță și acasă se bucură soția, și copiii se mândresc cu mine și eu cu ei. Viața-i frumoasă!”.

Misiunea companiei „BB-Dializă” SRL este asigurarea la nivel național cu servicii de dializă centrate pe nevoile pacienților cu insuficiență renală cronică în stadiul terminal. Sloganul companiei este Partnership for life/Parteneriat pentru viață.

6
  • Share This

Related Posts

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>