Tratamentul prin hemodializă şi hemofiltrare este efectuat de către personalul medical calificat în centrul specializat de dializă ales în funcție de mai multe criterii:
- distanța de la domiciliul pacientului;
- starea pacientului, bolile asociate;
- dotarea instituțiilor medicale regionale etc.
Dializa, de obicei, se începe într-unul din centrele spitaliceşti de dializă, unde este precizat diagnosticul, este asigurat accesul vascular, selectat regimul de dializă şi recomandată strategia de tratament medicamentos.
După stabilizarea stării pacientului, el este transferat într-un centru ambulatoriu de dializă, ceea ce presupune că pacientul beneficiază de asistență medicală, însă nu este necesară spitalizarea acestuia.
Medicul va recomanda să alegeți centrul de dializă care este cât mai aproape de casa dumneavoastră, excepţie fac cazurile când starea pacientului solicită servicii medicale speciale, inaccesibile la nivel regional.
Astăzi pacienții cu boli renale în stadiul terminal au posibilitate să facă dializă la standarde internaţionale.
Pentru racordarea serviciului de dializă din Republica Moldova la nivelul instituțiilor medicale de înaltă performanță, autoritățile publice au creat un parteneriat cu un consorțiu german reprezentat în Republica Moldova de compania BB-Dializa.
Este un parteneriat orientat spre nevoile pacienților. La momentul actual, 3 din 5 pacienţi din R. Moldova beneficiază de dializă oferită de compania BB-Dializa.
Serviciile medicale sunt completate de servicii de consiliere psihologică, o masă ajustată la regimul specific al pacientului dializat, asigurarea transpotării dus-întors etc.
Pacienții Centrului BB-Dializa privesc cu încredere în viitor!