All fields are required.

Close Appointment form
„Ne consolidăm eforturile pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu boli renale”
icon
„Ne consolidăm eforturile pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu boli renale”

No Comments

Interviu cu Adrian Tănase, Şeful catedrei Urologie şi Nefrologie Chirurgicală la USMF “N. Testemiţanu”, Preşedintele Societăţii Urologilor din R. Moldova, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, expert-consultant al companiei „BB-Dializa”

 

Când a văzut că serviciul de dializă a înregistrat o stagnare, a susţinut ideea de a aduce în R. Moldova experienţa ţărilor europene prin deschiderea unor centre private. Astfel astăzi circa 200 de pacienţi cu insuficienţă renală cronică în stadiul final (când rinichii practic nu mai funcţionează) beneficiază de servicii de dializă de înaltă calitate în unul din cele mai mari Centre de Dializă din Europa deschis recent la Chişinău, construcţia căruia a fost efectuată în urma studiului de fezabilitate elaborat de fondatorului serviciului de dializă din R. Moldova, profesorul Adrian Tănase.

 

-Dl. profesor, cum a evoluat serviciul de dializă în R. Moldova şi de ce a fost nevoie de instituirea parteneriatului public privat pentru servicii de dializă?

Acum 35 de ani, în cadrul Spitalului Clinic Republican a fost deschis prima secţie de dializă cu 8 aparate ex-sovietice, apoi au urmat alte secţii, dar prima dializă în Moldova a fost făcută 55 de ani în urmă şi tot la Spitalul Clinic Republican.  Pentru a face dializă, la fel ca şi pentru a face transplant e nevoie de cunoştinţe pe care am putut să le acumulăm doar peste hotare. Am implementat tehnologii, am deschis noi secţii, însă, în ultimii ani am fixat o stagnare. Statul nu mai avea bani pentru dezvoltarea serviciului de dializă. Atunci am elaborat  un studiu de fezabilitate pentru extinderea serviciului de dializă prin instituirea Parteneriatului Public Privat.  În România este implementat un sistem privat de dializă.

-Recent, la Chişinău a avut loc inaugurarea primului Centru de Dializă, deschis în cadrul proiectului de parteneriat public privat pentru servicii de dializă în R. Moldova – ce apreciere îi puteţi da? Ce semnificaţie are pentru dvs.?

Centrul de dializă arată ca un centru perfect, la nivel european, corespunde rigorilor contemporane. Ar fi un exemplu pentru instituţiile de stat. Pentru mine personal, dar şi pentru toţi specialiştii din domeniu este o nouă etapă, etapă de implementare a parteneriatului public privat în susţinerea instituţiilor publice pentru tratamentul pacienţilor renali. Ne dorim o lărgire a reţelei de centre de dializă în ţară astfel încât serviciul să fie mai aproape de casele pacienţilor.

-Spre deosebire de alte țări unde sunt Registre Renale Naționale și se duce o evidență strictă a pacienților incluși în dializă în R. Moldova nu există un astfel de mecanism. De ce este important elaborarea Registrului şi în R. Moldova?

Toată statistica internaţională este bazată pe registre. Nu poţi obţine nişte indici, dacă nu duci o evidenţă. Într-un domeniu cum este dializa şi transplantul crearea unui registru este substanţială. Orice pacient trebuie înregistrat. Este un lucru elementar care trebuie implementat în R. Moldova, însă din motiv că necesită eforturi, computerizare, programe informaţionale, costuri care nu sunt deloc mici etc. – registrul se lasă aşteptat, iar în lipsa lui noi nu facem parte din statistica internaţională la capitolul dializă şi transplant, iar pentru a afla câţi pacienţi avem trebuie să apelăm de fiecare dată la secţiile de dializă pentru a solicita informaţia.

-Care ar fi totuşi numărul real al persoanelor care necesită a fi incluse în dializă?

În România, la 1 mln. populaţie este de 600 de persoane. Aceeaşi cifră ar trebui să fie şi la noi, însă în R. Moldova la 1 mln. populaţie  sunt 157 de persoane incluse în dializă.  Trebuie să creăm noi secţii şi să fie asigurate cu un număr suficient de locuri de dializă.

-Pe data 10 martie este marcată Ziua Mondială a Rinichiului – ce mesaj aveţi pentru pacienţi, dar şi pentru persoanele care se dedică tratamentului acestor afecţiuni?

Să ştiţi că de prevenirea şi tratamentul bolilor de rinichi este responsabil nu doar medicul, dar şi pacientul, familia, întreaga societatea – trebuie să ne consolidăm eforturile pentru a obţine un succes.

-Vă mulţumim.

  • Share This

Related Posts

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>