All fields are required.

Close Appointment form
La Chişinău a fost lansat unul din cele mai mari Centre de Dializă din Europa
icon
La Chişinău a fost lansat unul din cele mai mari Centre de Dializă din Europa

No Comments

Pe 14 ianuarie 2016 a fost lansat primul Centru de Dializă deschis în cadrul proiectului de parteneriat public privat pentru servicii de dializă în Republica Moldova.  

Pentru modernizarea sistemului de sănătate  și racordarea actului medical în domeniul serviciilor de dializă la cerințele de înaltă calitate europene, compania  BB-Dializa, în calitate de partener privat şi parte a consorţiului german B.BRAUN & BB-HÄMODIALYSE, a transferat experiența centrelor de dializă  europene și a aliniat astfel R. Moldova la țările cu un serviciu de dializă performant.

La eveniment au participat conducerea Ministerului Sănătăţii, Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, administraţia Spitalului Clinic Republican, managementul  B.Braun România, administraţia companiei de proiect BB-Dializa SRL şi reprezentanţi ai IMSP Institutul de Medicină Urgentă şi IMSP Institutul Mamei şi Copilului.

Ministrul în exercițiu al Sănătății, Ruxanda Glavan  a salutat deschiderea Centrului de Dializă și a declarat că  parteneriatele publice private sunt foarte importante pentru racordarea sistemului medical din R. Moldova la standardele europene.

Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan: "Ne dorim foarte mult ca prin acest parteneriat să demonstrăm că parteneriatele-publice private îşi au rostul".

Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan: “Ne dorim foarte mult ca prin acest parteneriat să demonstrăm că parteneriatele-publice private îşi au rostul”.

„Simt o mândrie enormă că astăzi reușim să lansăm primul centru de excelență pentru servicii de  dializă. A fost un deziderat pe care și l-au propus autoritățile de ani de zile. Mă bucur că cu eforturi comune, cu un spirit de iniţiativă atât din partea partenerului public, cât şi cel privat s-a reuşit depăşirea anumitor impedimente şi astăzi, în ianuarie 2016, putem spune că Centrul este funcţional. Pentru autorități a fost important să rezolvăm câteva probleme: problema accesului la servicii, problema  calității serviciului de dializă și asigurarea tuturor cetățenilor care au nevoie de dializă cu aceste servicii. Ne dorim foarte mult ca prin acest parteneriat să demonstrăm că parteneriatele-publice private îşi au rostul.”, a declarat Ruxanda Glavan, Ministru al Sănătăţii.

“Când am proiectat și construit Centrul de Excelență din Chișinău ne-am ghidat de cele mai pretențioase standarde internaționale pe care am reușit să le implementăm cu succes și am ținut să dotăm cu tehnologiile de vârf, astfel încât Centrul de Dializă să capete imaginea unui centru de viitor”, a declarant Dmitri Onufreiciuc, administratorul companiei BB-Dializa.

Amplasat în cadrul Spitalului Clinic Republican (SCR), Centrul de Excelență în servicii de dializă  dispune de 1941 m2, fiind un centru luminos și spațios, plasat pe 3 nivele, astfel asigurând accesul echitabil și încadrarea în terapia de substituţie renală a circa 400 pacienți.

„Mă bucur să constat o corectitudine deosebită în desfăşurarea procedurii de organizare a activităţii Centrului de Dializă, fapt ce îmi sporeşte încrederea într-o colaborare amiabilă şi productivă, or, scopurile noastre comune sînt axate pe aspectul beneficiului pacienţilor care reprezintă o prioritate absolută. Personalul medical este unul competent şi bine instruit, inclusiv în cadrul programelor de formare profesională din ţară şi din străinătate, iar toate aceste circumstanţe creează oportunitatea pentru servicii medicale de înaltă calitate în condiţiile Parteneriatului Public Privat, pe care ni le asumăm reciproc, atât ÎCS „BB Dializă” SRL, cât şi IMSP Spitalul Clinic Republican”, a declarat Anatol Ciubotaru, Director IMSP Spitalul Clinic Republican.

Gheorghe Bulat, director general B.Braun Avitum România: "Centrul de Dializă din Chișinău oferă pacientului același standard de tratament ca oricare centru de dializă din lume".

Gheorghe Bulat, director general B.Braun Avitum România: “Centrul de Dializă din Chișinău oferă pacientului același standard de tratament ca oricare centru de dializă din lume”.

Centrul este dotat cu  48 aparate de dializa B.Braun, un brand mondial în producerea aparatajului medical, iar extinderea până la 64 aparate, planificată  pe parcursul anului 2016, va plasa centrul printre primele unități cu o astfel de capacitate din Europa.

Prezent la eveniment, directorul B. Braun Avitum România, Gheorghe Bulat a menționat că, Centrul este un proiect de succes și este unul dintre cele mai mari în Europa.

“Este cu adevărat un proiect de succes.  Astăzi la lansarea acestui Centru putem spune că centrul de Dializă din Chișinău oferă pacientului același standard de tratament ca oricare centru de dializă din lume. Aparatura cu care este dotat acest centru este una de ultima generație. Stația de tratare a apei este una performantă și asta face din acest centru unul de excelență în Europa”, a precizat Gheorghe Bulat, director general B.Braun Avitum România

Fiind un centru exclusiv privat, totuși pentru pacienții din R. Moldova accesul la servicii este asigurat în baza poliței de asigurare medicală obligatorie.

,,Ne simţim exact ca în Europa. Condiţii şi servicii medicale de calitate, aşa cum am văzut doar în filme. Pentru mine este foarte important, pentru că trebuie să ajung aici de trei ori în săptămână”, le-a comunicat invitaţilor la eveniment unul dintre pacienţi.

Serviciile medicale sunt completate de servicii de consiliere psihologică, servicii dietetice cu o masă ajustată la regimul specific al pacientului dializat. Astfel au fost îmbinate armonios componentele unui serviciu medical excelent: personal profesionist instruit în centrele B.Braun, echipament medical de ultima generație și o atmosferă prietenoasă pentru pacienți.

Unul din pacienţii centrului: "Ne simţim exact ca în Europa. Condiţii şi servicii medicale de calitate, aşa cum am văzut doar în filme"

Unul din pacienţii centrului: “Ne simţim exact ca în Europa. Condiţii şi servicii medicale de calitate, aşa cum am văzut doar în filme”

„Este un proiect cu impact major social. Pacienții cu insuficienţă renală cronică în stadiul final, odată incluși în dializă urmează tratamentul până la sfârșitul vieții. Datoria noastră comună este să îmbunătăţim calitatea vieții persoanelor care au pășit pragul Centrului de Dializă. Acest proiect este un vis al pacienţilor şi al personalului medical, un vis care a devenit realitate graţie efortului care a fost depus de reprezentanţii parteneriatului public privat pentru servicii de dializă”, a subliniat Petru Cepoida, director medical al Centrului de Excelenţă.

Centrul de Excelență este unul din cele mai mari centre de dializă din Europa și primul centru din R. Moldova conceput conform standardelor europene de tratament al pacienților incluși în dializă.

Invitatul de onoare la eveniment, dl. profesor Adrian Tănase a menţionat că cei care au o contribuţie deosebită în dezvoltarea proiectului şi impulsionarea părţilor implicate în implementarea reformelor sunt nimeni alţii decât pacienţii.

„Acum 35 de ani în cadrul SCR a fost deschis prima secţie de dializă cu 8 aparate ex-sovietice, apoi au urmat alte secţii, dar prima dializă în Moldova a fost făcută 55 de ani în urmă şi tot la SCR. Evenimentul astăzi, pentru mine personal dar şi pentru toţi specialiştii din domeniu este o nouă etapă, etapă de implementare a parteneriatului public privat în susţinerea instituţiilor publice pentru tratamentul pacienţilor renali. Ne dorim o lărgire a reţelei de centre de dializă în ţară astfel încât serviciul să fie mai aproape de casele pacienţilor”, a subliniat Adrian Tănase, şeful catedrei Urologie şi Nefrologie Chirurgicală la USMF  “N. Testemiţanu”, şeful secţiei de Dializă şi Transplant Renal al SCR, doctor habilitat în medicină, profesor universitar.

Pe parcursul anului 2016, compania BB-Dializa va deschide alte 2 centre similare în nordul și sudul Republicii. Pentru implementarea proiectului „parteneriat public privat pentru servicii de dializă” la nivel național, consorţiul german reprezentat  în R. Moldova de compania BB-Dializa urmează să investescă aproximativ 15 milioane euro.

4
  • Share This

Related Posts

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>