All fields are required.

Close Appointment form
Ziua Mondială a Rinichiului marcată la Centrul de Excelenţă în servicii de dializă din Chişinău
icon
Ziua Mondială a Rinichiului marcată la Centrul de Excelenţă în servicii de dializă din Chişinău

No Comments

Pe data de 10 martie, în incinta Centrului de Dializă din Chişinău s-a desfăşurat conferinţa de presă dedicată Zilei Mondiale a Rinichiului.
Marcată anual în cea de-a doua joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rinichiului are drept scop conștientizarea importanței sănătății rinichilor și reducerea frecvenței și impactului afecțiunilor renale.
Cifrele sunt alarmante. Datele statistice la nivel mondial, valabile şi pentru R. Moldova, arată că o persoană adultă din zece are boala cronică de rinichi, ceea ce înseamnă că în țara noastră numărul peroanelor afectate de această maladie ar fi de peste 350 mii. Deși frecvente și periculoase, aceste boli pot fi tratate eficient dacă sunt descoperite din timp.

Adrian Tănase, şeful catedrei Urologie şi Nefrologie Chirurgicală la USMF “N. Testemiţanu”, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, expert-consultant BB-Dializa SRL

Adrian Tănase, şeful catedrei Urologie şi Nefrologie Chirurgicală la USMF “N. Testemiţanu”, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, expert-consultant BB-Dializa SRL

“Insuficienţa renală cronică este cea mai grea şi periculoasă consecinţă a unor boli renale, inclusiv şi la copii. Tratamentul în aceste cazuri este dializa sau transplantul renal. În conformitate cu datele statistice, la finele anului 2015, în R. Moldova circa 490 pacienţi erau incluşi la tratament cu dializă. La data de 1 martie 2016 la evidenţa sunt 61 pacienţi cu transplant renal. Spre finele anului curent sperăm ca numărul mediu de pacienţi trataţi prin dializă se va majora cu 100-130 pacienţi, graţie activităţii Centrului privat BB-Dializa”, a declarat Adrian Tănase, şeful catedrei Urologie şi Nefrologie Chirurgicală la USMF “N. Testemiţanu”, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, expert-consultant BB-Dializa SRL.

 

 

În 2016 se fac 10 ani de când a început istoria Zilei Mondiale a Rinichiului, care de fiecare dată este axată pe o temă anumită. În acest an sunt aduse în atenţia publicului bolile de rinichi la copii şi prevenţia acestora.

 

Valentina Rotaru, Viceministru al Sănătății RM, membru al Asociaţiei Pediatrilor din Moldova, membru al Asociaţiei Urologilor şi Nefrologilor din Moldova

Valentina Rotaru, Viceministru al Sănătății RM, membru al Asociaţiei Pediatrilor din Moldova, membru al Asociaţiei Urologilor şi Nefrologilor din Moldova

 

“Bolile rinichilor apar la copii din cauza dezvoltării incorecte a acestui organ (malformaţiilor), a moştenirii genetice (boli ereditare) sau a infecţiilor şi patologiilor care le afectează buna funcţionare. La nou-născuţi şi în primul an de viaţă al copilului manifestările clinice sunt nespecifice, dar diagnosticul lor precoce este decisiv pentru a preveni degradarea acestora cu o evoluţie spre insuficienta renală cronică terminal”, a declarat Valentina Rotaru, Viceministru al Sănătății RM, membru al Asociaţiei Pediatrilor din Moldova, membru al Asociaţiei Urologilor şi Nefrologilor din Moldova.
Insuficienţa renală cronică în stadiul terminal este un diagnostic dur, care presupune includerea persoanei în dializă, procedeu medical de substituţie a funcţiei renale. În R. Moldova sunt circa 500 de pacienţi dependenţi de dializă, dintre care 200 sunt pacienţi ai Centrului de Dializa din Chişinău, deschis în cadrul proiectului de parteneriat public privat pentru servicii de dializă.

Petru Cepoida, director medical al Centrului de Dializă din Chişinău

Petru Cepoida, director medical al Centrului de Dializă din Chişinău

„Odată cu inaugurarea primului Centru de Dializă în cadrul parteneriatului public privat în dializă s-a început procesul de transformare rapidă a acestui serviciu într-o ramură modernă a sistemului naţional de sănătate, mult mai prietenoasă faţă de bolnavul dializat. Funcţionarea Centrului de Dializă de Excelenţă din prima zi de activitate se bazează pe principiu „We care – Ne implicăm”, care reprezintă o reflectare adevărată a implementării practice sloganului companiei „BB-Dializă”: „Partnership for life – Parteneriatul pentru viaţă”; Timp de doar 2 luni s-a realizat ameliorarea stării de sănătate la 5 din 6 pacienţi trataţi prin dializă în cadrul Centrului de Excelenţă. Acest fapt s-a datorat calităţii superioare a consumabilelor şi aparatajului de ultima generaţi, precum şi efectuării unui tratament complex al complicaţiilor acute şi cronice insuficienţei renale, care a devenit posibilă în urma unei evaluări diagnostice aprofundate a pacienţilor dializaţi”, a subliniat Petru Cepoida, director medical al Centrului de Dializă din Chişinău.

 

Specialiştii iniţiaţi în domeniul sănătăţii publice atenţionează că majoritatea bolilor renale pot fi prevenite dacă persoana adoptă un mod sănătos de viaţă şi urmează câteva reguli de aur.

Luminiţa Suveică, şefa Centrului de Sănătate Publică din mun. Chişinău.

Luminiţa Suveică, şefa Centrului de Sănătate Publică din mun. Chişinău.

 

„Regulile de aur în profilaxia maladiilor renale cronice sunt: evitarea excesului de carne şi sare, limitarea maximă a produselor procesate şi conservanţilor. Monitorizarea masei corporale, consumul zilnic de fructe şi legume. Reducerea fumatului şi consumului de alcool, trecerea la un mod sănătos de viaţă, respectarea principiilor alimentaţiei sănătoase, evitarea autotratamentelor şi examinarea profilactică la medic” , a specificat Luminiţa Suveică, şefa Centrului de Sănătate Publică din mun. Chişinău.
Centrul de Dializă găzduieşte în premieră un eveniment de informare publică a cetăţenilor despre bolile de rinichi şi prevenţia acestora, însă conducerea instituţiei îşi pune speranţele că organizarea astfel de evenimente va deveni o tradiţie.

Ziua mondială a Rinichiului (2)

“Ne dorim ca aceasta conferinţă să fie un început al unei tradiţii. Sperăm ca în fiecare an să se mărească numărul evenimentelor care vin să informeze populaţia despre bolile de rinichi. Este inevitabil că o parte din pacienţi cu afecţiuni renale vor nimeri în dializă, asta se întâmplă în toată lumea, însă misiunea noastră este să implementăm cele mai pretenţioase standarde de tratament pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii a persoanelor dializate”, a declarat Dmitri Onufreiciuc, administratorul companiei BB-Dializa.
Conferinţa de presă a avut loc în Centrul de Dializă din Chişinău, lansat pe 4 ianuarie 2016, în cadrul proiectului de parteneriat public privat pentru servicii de dializă din R. Moldova. Pentru implementarea proiectului la nivel naţional şi asigurarea cu servicii de dializă de înaltă calitate toţi pacienţii cu insuficienţă renală în stadiul terminal consorţiul german reprezentat în R. Moldova de compania BB-Dializa urmează să investească 15 mln. de euro.

  • Share This

Related Posts

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>