All fields are required.

Close Appointment form
Elementele „inamice” din produsele alimentare
icon
Elementele „inamice” din produsele alimentare

No Comments

Alimetele care ar trebui să fie excluse din alimentația pacienților dializați sunt cele care au mult potasiu, fosfor și natriu: mezelurile, murăturile, conservele, fasolea, mazărea, boabele uscate, muștarul, ketciupul, măslinele, cacao, ciocolata, produsele cu multă drojdie, sosurile picante, semințele, cartofii, unele fructe și legume etc.

 

POTASIUL (kaliu)

Fructele și legumele bogate în kaliu pe care pacientul dializat trebuie să le evite:

  • fructe: banană, portocală, caise, nectarine, zămos, fructe uscate, stafide, curmale, mango;
  • legume: roșii, morcov, spanac, cartofi, fasole, mazăre, linte, ciuperci albe, dovleac, brocoli;
  • semințe: nuci, alune, arahide etc.

Potasiul (kaliu) este un element care se găsește din abundență în fructe și legume, la persoanele cu rinichii sănătoși are multe beneficii, însă pentru pacienții cu boli renale este extrem de periculos. În insuficiență renală eliminarea prin urinare a potasiului este practic nulă. Excesul de potasiu poate fi fatal.

FOSFORUL

De felul cum veți echilibra dieta în funcție de limitarea consumului produselor cu un conținut mare de fosfor depinde integritatea sistemului osos. Nimeni nu-și dorește oase1 fragile care se rup ușor! Însă acest lucru este de neevitat dacă nu renunțați la salamuri, pizza, înghețată, fasole, linte, organele de animale și alte produse bogate în fosfor.

Spre deosebire de kaliu, care relativ se elimină prin dializă, concentraţia fosforului scade numai cu 40-50% . Respectarea dietei şi regimului medicamentos este extrem de importantă în atingerea nivelului-ţintă de fosfor în organism.

SAREA (clorura de sodiu/natriu)

Personele incluse în dializă de mai mulți ani și care au înregistrat o îmbunătățire considerabilă a stării generale au menționat că secretul succesului constă în renunțarea la sare și consumul echilibrat a produselor care conțin natriu. Este cunoscut că natriul reglează cantitatea de lichid în organism, iar excesul acestui element ridică tensiunea arterială și provoacă setea.

 

 

22
  • Share This

Related Posts

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>